Ihanat messutuliaiset: Teette tärkeää työtä :)

Julkaistu 3.2.2023 klo 9.00

Valtion työnantajat olivat näkyvästi mukana Contact Forum -rekrytointi- ja työelämätapahtumassa Messukeskuksessa 26.1.2023. Valtiolle.fi–sateenvarjon alle oli kokoontunut korkeakouluopiskelijoita tapaamaan 17 valtion organisaation edustajia.

Meille valtion tiimiläisille päivä oli hieno ja täynnä antoisia keskusteluja opiskelijoiden kanssa. Virastoedustajien juttusilla ehti käydä päivän aikana satoja messuvieraita ja erityisesti ensi kesän harjoittelu- ja kesätyöpaikat kiinnostivat. Ja iloksemme niitä on jälleen tarjolla runsaasti ympäri valtionhallinnon – Valtiolle.fi-palvelussakin niitä on auki juuri nyt noin 250.

Halusimme kuulla opiskelijoiden ajatuksia myös kootusti, tätä juttuakin varten. Siksi pyysimme heistä osaa vastaamaan lyhyeen kyselyyn. Saimme reilut 50 vastausta, kiitos kaikille vastanneille!

Ajatuksia yhteiskunnastamme

Sanapilvi kokoaa vastaukset kysymykseen Mikä sinulle on arvokkainta suomalaisessa yhteiskunnassa?

Sanapilvi vastauksista kysymykseen: Mikä sinulle on arvokkainta suomalaisessa yhteiskunnassa? arvokkaista asioista suomalaisessa yhteiskunnassa

Eniten vastauksissa painottuivat turvallisuus, tasa-arvo ja vapaus. Seuraavaksi eniten vastauksissa painottuivat vastuullisuus, hyvinvointi, avoimuus, terveys ja luonto. Muita vastauksia olivat mm. kestävä kehitys, ihmisoikeudet, puhtaus, yhteenkuuluvuus, läpinäkyvyys, toimiva sosiaaliturva, hyvinvointiyhteiskunta.

Toivoimme myös kuulevamme, mitä vastaaja haluaisi yhteiskunnassamme muuttaa. Valtaosa muutostoiveista liittyi sanapilveen koottujen vahvuuksien vahvistamiseen ja kehittämiseen, eli kolikolla on kaksi puolta. Vastauksissa korostuivat kestävän kehityksen sekä monimuotoisuuden edistämisen teemat.

Kiinnostavimmaksi tehtäväalueeksemme nousi ICT ja digitalisaatio  

Valtion toiminta on monipuolista ja laaja-alaista. Pyysimme opiskelijoita kertomaan itseään eniten kiinnostavista valtion tehtäväaluetta. Kaikki tehtäväalueet herättivät vastaajien kiinnostusta, mutta TOP-5 oli tällä kertaa:

 1. ICT ja digitalisaatio (esim. sovelluskehitys, pilviratkaisut, integraatiot, data-analytiikka)
 2. Puolustus ja turvallisuus (esim. puolustusvoimat, poliisi, raja, rikosseuraamus, pelastus)
 3. Hyvinvointi ja terveys (esim. tasa-arvo, työsuojelu, tuoteturvallisuus, säteily-/ydinturvallisuus)
 4. Hyvä hallinto (esim. talous, HR, hankinta, toimitilat, hallinnon kehittäminen)
 5. Lainvalmistelu ja muu juridiikka (esim. säädösvalmistelu, lakien soveltaminen ja käyttö)

Toiveet ensimmäiselle työpaikalle

Usein kuulee painotettavan sitä, että nuorten odotukset työelämältä eroavat suurestikin meidän siellä jo pidempään toimineiden ajatuksista. Varmasti eroavuutta on, mutta kevyeen messugalluppiimme saadut toiveet tuntuvat yhteisiltä. Yhteenvetona vastauksista ensimmäiseltä työpaikalta toivotaan:

 • mielenkiintoisia ja haastavia työtehtäviä, kansainvälisiäkin
 • mahdollisuuden oppia paljon ja edetä
 • hyvää esihenkilöä ja perehdytystä
 • mukavaa työporukkaa, turvallista ja tukea tarjoavaa työyhteisöä
 • reiluutta, joustavuutta
 • sopivasti vastuuta ja luottamusta
 • ammatillista kehittymistä
 • hyvää palkkaa, pitkää työsuhdetta.

”Oli tosi mukava jutella!”

Kyselyssä saaduissa muissa terveisissä kiitettiin tsemppaavista keskusteluista ja tärkeästä valtiolla tehtävästä työstä.

Arvoimme vastanneiden kesken leffalippuja (10*2 kpl). Voittajiin on oltu henkilökohtaisesti yhteydessä. Onnea voittajille!