Kokemuksia henkilökierrosta: Verohallinnon HR-asiantuntija Johanna Näri tutustumisjaksolla Maanmittauslaitoksessa

Julkaistu 23.8.2017 klo 11.16

Henkilöstöasiantuntija Johanna Näri oli keväällä kahden viikon mittaisella tutustumisjaksolla MML:n henkilöstöpalvelut- vastuualueella. Tutustumispaikasta ilmoitettiin Valtiolle.fi - järjestelmässä ja paikkaa haki 13 henkilöä.

”Haku oli helppoa ja kätevää ja kohta olinkin jo haastattelussa. Pian haastattelun jälkeen sain soiton, että voisimme lähteä suunnittelemaan tutustumisjakson käytännön toteutusta keväälle 2017. Jakson ohjelma suunniteltiin yhteistyössä ja hyvässä hengessä puolin ja toisin toiveita kuunnellen”, kiittelee Johanna.

Yhteisesti asetetut tavoitteet ja käytännön järjestelyihin liittyvät menettelyt vahvistettiin henkilökiertosuunnitelmalla. Lähettävän viraston tehtäväksi tuli myös tehdä päätös siirtää virkamies määräajaksi työskentelemään toisen viraston palveluksessa.

”Etukäteen sovittavat asiat hoituivat sutjakkaasti puolin ja toisin. Turhaa hallinnollista taakkaa pyrittiin välttämään ja tässä kyllä onnistuttiin”, toteaa Johanna käytännön järjestelyistä.

Johanna tutustui Maanmittauslaitoksen Yleishallinnon koko toimintaan sen painottuessa kuitenkin erityisesti Henkilöstöpalvelut-vastuualueen tehtäviin. Ensimmäisellä viikolla Johannalle kerrottiin Yleishallinnon talous- ja toimitilapalveluiden toiminnasta sekä mm. Ideapaja-työkalusta ja Turre-ohjelmasta.

 ”Ensi alkuun mietin, että mitäköhän yhteistä keskusteltavaa minulla voisikaan olla vaikkapa talousasioiden tai toimitila-asioiden parissa työskentelevien kanssa. Omankin organisaation sisällä jää keskustelu välillä muiden toimintojen kanssa vähäiseksi. Olin kuitenkin erittäin positiivisesti yllättynyt! Kaikista sain jotain henkilökohtaista pääomaa, mutta myöskin omaan organisaatiooni jotain mietittäväksi vietävää”, sanoo Johanna tyytyväisenä.

Johanna osallistui myös vastuualueen yhteiseen kehittämispäivään, jonka teemana oli Lean-ajattelun hyödyntäminen HR:ssä sekä Verohallinnon ja MML:n yhteistyön lisääminen HR-toiminnoissa ”Olin kovin iloinen, että sain osallistua tähän päivään, sillä oli erityisen mukava tutustua uusiin ihmisiin. Tämä päivä oli tutustumisjakson ehdottomia helmiä!”

Johanna työskentelee Verohallinnossa osaamisen kehittämisen tehtävissä ja tutustumisjakson yhtenä tavoitteena oli päästä vaihtamaan kokemuksia ja ajatuksia erityisesti osaamisen kehittämisestä.

Verohallinnon verkkokurssien sisällöntuotanto ja kouluttajavalmennukset kiinnostivat kovasti MML:n puolelta. Johanna taasen innostui MML:n mentorointiohjelmasta ja koki Maanmittauslaitoksen Osaaja-projektin hyvin tärkeäksi. Keskusteltavaa riitti myös osaamisen hallinnan tietojärjestelmistä, osaamisen kehittämisen eri menetelmistä, Live-seinän käytöstä jne. Johanna pääsi myös tutustumaan MML:n työhyvinvointi- ja terveysohjelmaan ja innostui kovasti läsnäolon huoneentaulusta:

”Ihan vallan ihastuin ja vaikutuin! Niin tärkeä asia nostettu niin hienosti esille, kaikkien mietittäväksi ja muistettavaksi. Virtuaalisuus on todella tuonut ison haasteen työelämään. Multitasking vain tuo lisämaustetta hyrrään. Me voimme olla paikanpäällä, mutta emme välttämättä läsnä”, toteaa Johanna.

Tutustumisjakso oli Johannalle rikastuttava kokemus ja siitä hyötyivät kaikki – sekä MML että Verohallinto.

”Opin valtavan paljon toisen valtionhallinnon virastosta. Opin myös omasta organisaatiostani, ehkä jopa vähän yllättäenkin. Toisaalta opin arvostamaan oman organisaationi toimivia ratkaisuja. Mutta toisaalta tutustumisjakso sai myös minut pohtimaan, miten Maanmittauslaitoksessa hyvin toimineita käytänteitä voitaisiin meilläkin ammentaa. Verkostoitumisen keinona tällainen parin viikon tutustumisjakso on aivan erinomainen. Se on suhteellisen helposti järjestettävissä ilman, että tarvitsee tehdä erityisempiä tehtäväjärjestelyitä.”

Hyvien käytänteiden, ajatusten ja kokemusten jakaminen HR- toiminnoissa saa jatkoa jo syksyllä, jolloin MML:n henkilöstöpalveluista lähdetään tutustumisjaksolle Verohallintoon.

Vuoroin vieraissa!

(teksti: Taru Antikainen, Maanmittauslaitos)