Kokemuksia henkilökierrosta: Vuoroin vieraissa - tutustumisjaksolla Veron hallintopalveluissa

Julkaistu 6.2.2018 klo 13.43

HR-asiantuntija Johanna Näri Verohallinnoista tutustui viime keväänä Maanmittauslaitoksen hallintopalveluihin. Jo tuolloin suunnittelimme vastavierailua Verohallinnon hallintopalveluihin. Johannan onnistunut tutustumisjakso vain vahvisti ajatustamme ja heti kesälomien jälkeen aloimme hahmotella tutustumisjakson ohjelmaa yhdessä tiimini ja Johannan kanssa. Ohjelma suunniteltiin tarkoituksella tiiviiksi, mutta samaan aikaan kattavaksi sisältäen mielenkiintoisimmat teemat. Ajankohdan (15. -18.1.2018) sovimme jo alkusyksyllä. Näin jäi riittävästi aikaa suunnitella muut työt tutustumisjakson ajalle. Hallinnolliset paperit hoituivat jo rutiinilla ilman mitään turhaa byrokratiaa.

Ensimmäinen työpäiväni

Minusta pidettiin hyvää huolta ensimmäisistä hetkistä alkaen.  Hyvä ennakkovalmistautuminen tulokkaan tuloon - oli tulokas tutustumisjaksolainen, kesäharjoittelija tai vakinainen uusi työtekijä - takaa hyvän tulokaskokemuksen!

Kohtaamiset uusien ihmisten kanssa ovat tärkeitä. Nopeasti huomaa, ollaanko sinusta aidosti kiinnostuneita ja millainen tunnelma työyhteisössä on. Tervehditäänkö sinua iloisesti, käykö yksikön johtaja tervehtimässä ja onko perusfasiliteetit hoidettu.

Sain heti alkumetreillä positiivisen kuvan Verosta organisaationa ja myös työyhteisönä. Ensivaikutelma kertoo paljon.

Mielenkiintoisia teemoja ja asiantuntijuuden jakamista

Tutustumisjakson ohjelma oli rakennettu tiimini ja minun toiveiden mukaisesti ja monena päivänä osallistuimme isommalla joukolla. Päivi Mytkäniemi ja Jukka Romppainen tulivat mukaan, kun teemoina oli kehityskeskustelukäytännöt, verkkokurssit ja urapolkumallit. Myös Arto Mikkola (Osaaja-projektin projektipäällikkö) tuli visiitille yhden aamupäivän ajaksi. Keskustelu oli antoisaa ja saimme erilaisia näkökulmia osaamisen kehittämiseen. Jukka ja Päivi esittelivät laitoksemme mentorointiohjelmaa ja kutsuivat Veron asiantuntijat vierailulle mentorointiohjelman 2018 ensimmäiseen aloituspäivään. Päivä tuotti heti konkreettista verkostoitumista ja asiantuntijuuden jakamista!

Saimme tutustua Johanna Ojastin kanssa Veron ammattimaiseen rekrytointipalveluun, mukaan lukien työnantajakuvan edistämiseen ja esimerkilliseen tapaan ottaa ensikontakti uuteen työntekijään. Myös Veron organisaatiorakenne, henkilöstöpäällikköpalvelut, viestintä ja toimintatavat palvelukanavineen tulivat tutuksi.

Verkostoitumista ja mielen avartamista

Tutustumisjakso Veron hallintotoimintoihin oli virkistävää ja sain paljon uusia ideoita kotiin Maanmittauslaitokseen vietäväksi. Oli myös mukava tavata uusia ihmisiä ja yhteydenotto Veron hallintoihmisiin on tutustumisjakson jälkeen ollut paljon helpompaa.

Toisaalta tutustumisjakso myös vaati minulta enemmän kuin normityöpäivät. Uusien ihmisten tapaaminen ja uuden informaation omaksuminen vaatii jatkuvaa keskittymistä. Jakson anti oli kaikilla tavoilla erinomainen ja olisin valmis lähtemään vastaavanlaiselle jaksolle johonkin virastoon tai ministeriöön enemmän kuin mieluusti!

Mutta ihan ensimmäiseksi käyn tutustumassa uuteen moderniin monitilaympäristöön Seesamiin (Lintulahdenkuja 4 A, Helsinki), joka on tarkoitettu kaikkien valtion virastoissa työskentelevien käyttöön. Ehkäpä siellä tutustuu taas uusiin ihmisiin ja mieli virkistyy!

Taru Antikainen
Maanmittauslaitos