Mittamiehen työ Husaamin silmin
Julkaistu 12.1.2017 klo 16.18
Maata, metsää, peltoja ja rantaa mitannut irakilainen mittamies Husaam Al-Tai ihmettelee, kuinka yksityinen voi omistaa vesialueita. Muutakin erikoista on Suomen maassa vastaan tullut.
Husaam Al-Tai kartoittamassa rantaviivaa vesijätön lunastuksessa. © Markus Junttila
Irakilainen Husaam Al-Tai on toiminut maanmittaustoimituksissa mittamiehen tehtävässä kesäkuusta lähtien Porissa. Husaam on valmistunut Bagdadin yliopistosta tie- ja siltainsinööriksi. Kuultuaan Husaamin taustasta maanmittausinsinööri (DI) Markus Junttila sai ajatuksen, että Husaam voisi palvella mittamiehenä Maanmittauslaitoksessa.
”Koska Husaam on turvapaikanhakija, järjestelyt olivat hieman haastavia”, kertoo Markus.
Uusia kokemuksia
”Olen mitannut maata, metsää, rantoja ja peltoja”, kertoo Husaam. ”Kokemukset ovat hyviä, sillä Markus on hyvin osaava ja hän on opastanut hienosti. Kaikki on ollut uutta, sillä tällaista en ole tehnyt Irakissa.”
Välillä erimielisyys rajapyykin eli sampaan paikasta on herättänyt kummastusta. Husaam on oppinut, että tilojen rajat ovat toisille hyvin tärkeitä.
Vesijätön lunastuksissa Husaamille uutta oli se, että joku yksityishenkilö voi omistaa vesialuetta – että se ei kuulu valtiolle.
Suomeen Husaam tuli viime vuoden syyskuussa Turkin, Kreikan ja kahdeksan muun maan kautta. Bagdadissa, Husaamin kotikaupungissa, on levotonta. Irakissa Husaam oli töissä isänsä rakennusfirmassa, työtehtävät liittyivät rakennus-, tie- ja siltaprojekteihin.
Jännä tapaaminen Siikaisissa
Kun Husaam oli Siikaisissa Hannu Laineen mukana lohkomisessa, hän kohtasi suomalaisen miehen, joka oli työskennellyt kylmälaiteasentajana Punaisen Ristin projektissa Bagdadissa Irakissa 1980-luvun alkupuolella. Miehellä oli näyttää kuvia Husaamin kotikaupungista.
”Työtehtävien yhteydessä Husaamiin on suhtauduttu enimmäkseen myönteisesti”, kertoo Markus. ”Jotkut ovat olleet varautuneita, mutta negatiivista palautetta ei ole tullut.”
Kulttuurierot ovat suuria
”On tietysti ollut vähän hankalaa, kun kulttuurimme ovat niin erilaisia. Suomalaiset ovat aina kiireisiä töidensä kanssa”, kuvaa Husaam kokemuksiaan.
”Suomalaiset ovat ujoja tervehtimään englanniksi ja juovat tosi paljon kahvia, ja sitä tarjotaan lähes joka paikassa.”
Maastotöitä oli haastattelua tehtäessä lokakuussa enää vähän, sillä olosuhteet olivat jo talviset. Haastattelupäivänä saatiin Karviassa päätökseen halkomistoimitus. Seuraavana päivänä on Porissa halkomiseen liittyvät rajankäynnit. Husaamin sopimus Maanmittauslaitoksen kanssa päättyi marraskuun lopussa.
Amie Aalto, viestintäasiantuntija
Maanmittauslaitoksen Viestintä