Tervetuloa valtionhallintoon -päivässä keskusteltiin tulevaisuuden valtiosta ja virkamiehistä

Julkaistu 7.7.2016 klo 15.52

Korkeakouluharjoittelijoiden vuotuinen perehdytyspäivä järjestettiin 14. kesäkuuta Helsingissä jo 16. kertaa. Päivän aiheita olivat digitalisaatio, kansalaisten palveleminen ja tulevaisuuden rakentaminen.

VAL Tervetuloa_valtionhallintoon_3
Vipinää ja vilskettä Porthanian aulassa

Päivä koostui virastotapaamisista, luennoista ja ministeriövierailuista. Liikenne- ja viestintäministeriön kansliapäällikkö Harri Pursiainen, erityisasiantuntija Aleksi Kopponen ja valtion työmarkkinajohtaja Juha Sarkio kertoivat harjoittelijoille valtionhallinnosta, omasta työstään ja tulevaisuuden näkymistä.

Puheissa toistuivat ajatukset kansalaisten palvelemisesta, toimintatapojen muuttumisesta ja tulevaisuuden virkamiestyöstä.

Harri Pursiainen kertoi hakeutuneensa töihin julkiseen hallintoon, koska piti työtä merkityksellisenä jo silloin. Vaikka Pursiainen on työskennellyt valtion palveluksessa 37 vuotta, hän ei koe jämähtäneensä. Työtehtävät ovat vaihtuneet 15 kertaa, ja myös toimintatavat ovat muuttuneet vuosien saatossa. Sosiaalisesta mediasta on tullut tärkeä viestintäkanava viranomaisille.

"Virkamiesten on palveltava kansalaisia siellä, missä kansalaiset ovat."

Kansallisen palveluarkkitehtuurin parissa työskentelevä Aleksi Kopponen toivoo, että julkisen hallinnon rajat hämärtyvät tulevaisuudessa, eikä kansalaisen tarvitse enää tietää tarkalleen, mistä hakea mitäkin julkisia palveluita.  Kopposen mukaan virkamiehet eivät saa valmistella asioita norsunluutornissa, vaan vuorovaikutuksessa kansalaisten kanssa.

"Se tuo laatua ja tehokkuutta valmisteluprosessiin sekä sitouttaa kansalaisia."

Juha Sarkion mukaan tulevaisuuden rakentaminen vaatii virkamiehiltä uudenlaista ajattelua ja tosiasioiden tunnustamista. Riskien kartoittamista ja tulevaisuuden ennakointia täytyy tehdä, jotta yhteiskunta luo vakautta ja turvallisuutta kansalaisilleen myös tulevaisuudessa.

Valtionhallinnon toimijoiden ja korkeakouluharjoittelijoiden kohtaamispaikka
 

Iloisia järjestelytiimiläisiä valtiovarainministeriöstä


Erikoissuunnittelija Harry Anttila ja erityisasiantuntija Leo Immonen Rikosseuraamuslaitokselta ovat osallistuneet tapahtumaan useana vuotena ja palaavat aina mielellään.

"On antoisaa rohkaista opiskelijoita ja kertoa, että heidän osaamiselleen on tarvetta nyt ja tulevaisuudessa", Anttila toteaa.

Maanmittauslaitoksella korkeakouluharjoittelijana työskentelevä Jade Lehtinen pitää päivää hyödyllisenä, koska tilaisuudessa oppii tuntemaan paremmin valtionhallinnon toimijoiden välisiä yhteyksiä.
 
"Päivä on myös erinomainen mahdollisuus tutustua potentiaalisiin työnantajiin", Lehtinen sanoo.

Tervetuloa valtionhallintoon -päivään osallistui 438 korkeakouluharjoittelijaa, joista 98 etäyhteyden kautta. Tapahtuman vastuujärjestäjän, valtiovarainministeriössä työskentelevän Marjaana Laineen mukaan päivän rakenne on ollut pitkään sama, mutta myös muutoksia tehdään joka vuosi.

"Pyrimme saamaan tapahtumaan ajankohtaisia puheenvuoroja ja kaikkia kiinnostavaa asiaa, vaikka korkeakouluharjoittelijoiden taustat ja mielenkiinnon kohteet vaihtelevat paljon."

Laine kertoo tapahtuman saaneen positiivista palautetta. Päivästä on muodostunut tärkeä kohtaamispaikka valtionhallinnon organisaatioille ja korkeakouluharjoittelijoille.

"Kiitos onnistumisesta kuuluu niin harjoittelijoille itselleen kuin virastojen ja ministeriöiden edustajille."

Päivän ohjelma >

Luentojen tallenteet >

Teksti ja kuvat: korkeakouluharjoittelija Elina Autio VM:n viestinnästä