Tervetuloa valtionhallintoon -päivässä verkostoiduttiin ja opittiin valtiosta

Julkaistu 28.6.2017 klo 15.23

Korkeakouluharjoittelijoille suunnattu Tervetuloa valtionhallintoon -päivä järjestettiin tänä vuonna jo 17. kertaa. Päivän läpi kantavia teemoja olivat muun muassa kokeilukulttuurin edistäminen, valtiolla vaikuttamisen mahdollisuudet sekä Suomen 100-vuotisjuhlavuosi.

Kesäkauden alussa vuosittain järjestettävä Tervetuloa valtionhallintoon -päivä houkutteli jälleen paikalle suuren yleisön. Tilaisuuteen osallistui arviolta lähes 500 korkeakouluharjoittelijaa: 400 paikan päällä ja melkein 100 etäyhteyden välityksellä. Erilaisissa tehtävissä eri puolella Suomea työskentelevillä harjoittelijoilla oli päivän aikana mahdollisuus tutustua sekä toisiinsa että valtionhallinnon alaan kokonaisuutena.

”On palkitsevaa nähdä, että valtion työtehtävät kiinnostavat nuoria”, kertoo tapahtuman vastuujärjestäjä Marjaana Laine valtiovarainministeriöstä.

 ”Tällaisen yhteisen päivän avulla haluamme kertoa valtiokokonaisuuden toiminnasta ja sen tarjoamista laajoista työmahdollisuuksista.”

Päivä aloitettiin tuttuun tapaan Helsingin yliopistolla. Porthania-rakennuksen aula täyttyi heti aamusta innokkaista harjoittelijoista, jotka saivat pientä purtavaa ja kahvia nauttiessaan vierailla eri valtionhallinnon toimijoiden infopisteillä. Toiminnastaan olivat saapuneet kertomaan muun muassa Liikennevirasto, Valtiokonttori ja Verohallinto.

Ulosottotoimea tilaisuudessa edustaneet Henna Träskelin ja Heini Korri ilahtuivat siitä, miten kova kuhina pisteillä kävi koko ajan.

”Tosi hyvä, että tultiin tänne”, kommentoi ensimmäistä kertaa tilaisuudessa ollut Träskelin.

Samaa mieltä olivat myös korkeakouluharjoittelijat. Verkostoitumistakin oli näkyvissä, kun osa harjoittelijoista suunnitteli jo tapaamisia ja poikkihallinnollista yhteistyötä. 

Emmi Koli ja Katariina
Emmi Koli ja Katariina Katila ajattelevat työn valtiolla olevan haastavaa ja mielenkiintoista. Kumpikin korkeakouluharjoittelijoista viettää kesänsä Hyvinkään maistraatissa.

Valtio tarjoaa mahdollisuuksia vaikuttaa näköalapaikalla

Aamupäivän luento-osuudessa kuultiin puheenvuoroja valtiolla työskentelystä ja ajankohtaisista aiheista.  Valtion työmarkkinajohtaja Juha Sarkio valtiovarainministeriöstä kertoi tuoreille valtion työntekijöille tarkemmin siitä, millaista työnteko valtiolla voikaan olla. Hän painotti erityisesti sitä, kuinka kiinnostavia työtehtäviä ja erilaisia työuria valtiolta löytyy.

”Valtion tehtävät kattavat kaikki yhteiskunnan alat. Meillä on enemmän tehtäväkirjoa kuin missään muulla sektorilla”, Sarkio kiteytti.

Erilaisen osaamisen tarve kiinnosti varmasti yleisöä kovin, sillä korkeakouluharjoittelijat tulivat kaikki hyvin erilaisista koulutustaustoista. Joukosta löytyi muun muassa kauppatieteilijöitä, humanisteja ja juristeja.

”Tässä minulla on 400 ihmistä, jotka ovat potentiaalisia valtion työntekijöitä!”, Sarkio iloitsi.

Juha Sarkio
Juha Sarkion esitystä kuunneltiin tarkkaan muistiinpanovälineet valmiina.

Kokeilukulttuuria ja ministeriövierailuja

Luento-osuudessa painotettiin työnäkymien lisäksi tänä vuonna erityisesti kokeilukulttuurin voimaa. Aiheesta oli kertomassa tarkemmin projektipäällikkö Ira Alanko valtioneuvoston kansliasta.

Alangon mukaan Suomi on jo kansainvälisestikin saavuttanut eräänlaisen kokeilukulttuurin edelläkävijän maineen. Kokeilevaa ilmapiiriä pitää kuitenkin pitää yllä jatkuvasti luomalla turvallisia tiloja ja luottamalla toisen taitoihin. Hän kertoi harjoittelijoille, että kokeilukulttuurin edistäminen on kirjattu myös tämänhetkiseen hallitusohjelmaan.

Kokeilukulttuurin merkitystä sivusi puheessaan myös valtioneuvoston kanslian valtiosihteeri Paula Lehtomäki, joka kertoi puheenvuorossaan valtion ylimmän johdon toiminnasta ja käynnissä olevasta Suomi100-juhlavuodesta. Hän vastaili myös korkeakouluharjoittelijoiden kysymyksiin, jotka liittyivät tänä vuonna muun muassa työssä koettuihin onnistumisen tunteisiin, vihapuheen käsittelyyn sekä virkamiehen ja poliitikon roolien välisiin jännitteisiin.

Alanko innosti korkeakouluharjoittelijoita olemaan kesän aikana rohkeita ja avoimia kokeilemaan, mikä tuleekin monelle nuorelle luonnostaan. Työ- ja elinkeinoministeriöstä paikalla ollut harjoittelija Julia Wihuri painoi mieleensä Alangon ohjeet kokeilevasta asenteesta. Hän jakoi nämä Twitterissä muillekin tiedoksi.

Julia Wihurin twiitti

Näiden ohjeiden saattelemana suuntasivat harjoittelijat vielä päivän päätteeksi aiemmin valitsemiinsa ministeriövierailuihin. Vierailujen aikana oli mahdollista tutustua hieman tarkemmin itseään kiinnostavan ministeriön hallinnonalaan ja kysellä vinkkejä esimerkiksi työnhakuun liittyen.

Thomas Sund
Valtiovarainministeriöön vierailulle tulleet korkeakouluharjoittelijat perehtyivät ministeriöön ja sen viestintään viestintäpäällikkö Thomas Sundin opastuksella.

Teksti ja kuvat: Sara Katajakoski ja Ilmi Salminen

Päivän ohjelma >

Tilaisuuden tallenteet >