Mikael Forsbacka: Työelämään tutustumassa Geologian tutkimuskeskuksessa

Minulla kävi hyvä tuuri, kun pääsin TET-jaksolle Geologian tutkimuskeskukseen 27.–31.10.2014. Olin aluksi melko varma, että en saa paikkaa. Ihmeekseni se kuitenkin järjestyi.

Sain kuulla GTK:sta noin neljä vuotta sitten, kun Espoo-päivän esitteessä oli maininta avoimien ovien päivästä siellä. Melko pian minulle muodostui ajatus, että tänne pitää päästä TET-harjoitteluun. Nyt harjoittelu on takana ja toive toteutunut.

Maanantai, viikon mittaisen TET-jaksoni ensimmäinen päivä, alkoi kello yhdeksältä aamulla. Ohjaajani Tuure Nyholmin kanssa kävimme kahvilla ja keskustelimme seuraavien päivien ohjelmasta. Juotuamme kahvit varsinainen ohjelma alkoi. Reittimme kulki sokkeloisten käytävien läpi kohti kivikellaria, jossa odotti toinen ohjaajistani Markus Vaarma. Kivikellarissa säilytetään kivinäytteitä eri puolilta maailmaa. Markus oli jäämässä eläkkeelle ja hänen kivinäytteensä piti tunnistaa ja luetteloida. Hauskaa työtä riittikin paljon. Kun työ alkoi painaa harteita, kanttiinista sai aina makoisan lounaan vatsansa täytteeksi.

Kivikellarissa tulivat tutuiksi erilaiset kivet graniitista granodioriittiin ja topaasista turmaliiniin.

TET-harjoittelussa GTK:ssa, Geonäyttely
Geonäyttely.
Tutustuminen kivilajeihin ja mineraaleihin jatkui GTK:n omassa Geonäyttelyssä , jossa säilytetään muun muassa Apollo-lennolta tuotua kuukiveä. Erityisesti minua kiinnostivat näyttelyn kultahiput, koska olin viime kesänä opetellut huuhtomaan kultaa Tankavaarassa. Löytämäni hiput eivät kuitenkaan vetäneet vertoja näyttelyn järkäleille…  Mineraali- ja kivilajikokoelma on ehdottomasti tutustumisen arvoinen paikka Geonäyttelyn ohella.

Opin TET-jakson aikana monia uusia sanoja. Nyt tiedän esimerkiksi mitä ovat ohuthieet, ja mitä niillä tehdään. Ohuthieet ovat kivestä leikattuja ja hiuksenohuiksi hiottuja läpikuultavia kivilevyjä. Valon taittumista niiden lävitse tutkitaan erityisellä mikroskoopilla. Ohuthieet ovat kivimäärityksen keskeinen osa. Pääsin itsekin tutkimaan hieitä vastuuhenkilöni Hannu ”Mäkkäri” Mäkitien asiantuntevalla opastuksella. Vierailimme myös hieiden työstöpajassa, joka muistutti erehdyttävästi jalokiviharrastajan verstasta. Loppuviikosta Niilo Kärkkäinen ja Heikki ”Hese” Nurmi antoivat tehtäväkseni inventoida hieiden löytöpaikkoja sekä ominaisuuksia taulukkoon. Perusteelliseen kivitutkimukseen tarvitaan muutakin kuin ohuthietutkimus. Sain tutustua XRD-tutkimukseen eli röntgensäteen taittumiseen perustuvaan tutkimukseen ja SEM-tutkimukseen, jossa elektronisuihkujen avulla tutkitaan mineraalikiteen rakennetta ja koostumusta.

GTK:lla tutustuin mineralogisten tutkimusten lisäksi geologien koulutukseen ja ulkomaanprojekteihin. Näitä asioita minulle esitteli erikoistutkija Asko Käpyaho ruokapatojen ääressä. Hänellä on työtehtäviä Euroopan unionissa. Hannu kertoi minulle GTK:n projekteista Afrikassa. TET-harjoitteluviikon suolana oli 3D-mallinnus. Sitä käytetään, kun tehdään arvioita kaivoksen maanalaisista osista.

Suurkiitokset kaikille, jotka olivat mukana tekemässä TET-jaksostani hyödyllisen, innostavan ja samalla hauskan.

Mikael Forsbacka

Julkaistu 8.1.2015 klo 15.27, päivitetty 29.9.2015 klo 13.12

TET-harjoittelussa GTK:ssa, Mikael Mikael Forsbacka
Ohjaajan kommentti: ”Mikaelin harjoitteluun saatiin kivasti syvyyttä, koska hän jo etukäteen harrasti geologiaa.”, Hannu Mäkitie kommentoi TET-jaksoa.