Ilkka Kotilainen

Ilkka Kotilainen työskentelee Liikennevirastossa projektipäällikkönä Liikkumisen palvelut ja älyliikenne -yksikössä. "Työni koostuu älyliikenteen sekä liikkumisen palveluiden ja liikenteen automaation sekä digitalisaation kehityksen edistämisestä. Liikenteen palvelut -osaston projektipäällikkönä tehtävänäni ovat kokeiluprojektien suunnittelu, hankinta ja johtaminen yhteistyössä julkisen ja yksityisen sektorin kumppaneiden kanssa. Työtä tehdään kansainvälisenä yhteistyönä, kun tietämystä kokeiluista saaduista opeista jaetaan eteenpäin muiden maiden viranomaisille ja yrityksille."
 
Ilkka on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri, pääaineena tietojärjestelmätiede. Aikaisempaa työkokemusta on kertynyt liikennetutkimuksessa kuljettajakäyttäytymisen ja ajonaikaisten käyttöliittymien parissa. Työskentely Liikennevirastossa alkoi Väylien Visionäärit -harjoitteluohjelman kautta, jossa osana viiden hengen opiskelijaryhmää tutkittiin liikenteen tulevaisuutta Suomessa vuonna 2025.

"Tulevaisuutta tehdään nyt konkreettisesti ja työssäni tarvitsen projektinhallinta- ja johtamistaitoja sekä teknologia- ja hankinta-osaamista. Työpäivän aikana on useita neuvottelu- ja päätöksentekotilanteita, joissa hyvät verkostot ja tiedonhakukyky auttavat."
 
Liikenteen parissa työskentelyssä mielenkiintoisinta Ilkasta on liikennejärjestelmän yhteiskunnallinen vaikutus sekä innovatiivinen toimintaympäristö. "Liikennejärjestelmä muuttuu aikuisten oikeasti, hevoskärryt ja henkilöauto jäävät tulevien vuosikymmenien aikana muistoksi, kun tieliikenteen automaatio yleistyy ja liikenteestä tulee yhä enemmän yksilöityä palvelua. Voit tilata ovelta ovelle yhteisen matkan perheelle ja kavereille yhdestä palvelusta, jos vain kotona neuvottelut onnistuvat."
 
Liikennevirastossa työskentelyssä parasta ovat kokemukset uusista liikennepalveluista ja työkaverit. "On hienoa saada ihmisille uusia palveluja kokeiluun, viranomainen on aina iloinen palautteesta. Kakun kruunaavat mahtavat työkaverit ja asiantuntijaverkosto, jossa joka päivä hymy huulilla ja suu pyöreänä saa uutta oppia."