Pirjo Mattila

Kuluttajatrendien aallonharjalla

“Suunnittelen, johdan ja koordinoin hankkeita, tuotan raportteja ja kirjoitan artikkeleita”, summaa erikoistutkija Pirjo Mattila työtään Lukessa. Kuvaus on toki totta, mutta antaa varsin suppean kuvan Mattilan työn vaikutuksista. Hänet on valittu vuosina 2015 ja 2014 Mediayhtiö Thomson Reutersin listalle eri tieteenalojen eniten siteerattujen tutkijoiden joukkoon.

Se, mitä Mattila tutkimusryhmänsä kanssa tutkii, kirjoittaa raportteihin ja tuottaa artikkeleihin näkyy lopulta kuluttajan arjessa, sillä Lukessa johtoajatuksena on se, että tutkimuksesta olisi elintarviketeollisuudelle hyötyä ja saadun tiedon voi tuotteistaa.

“Suurena tausta-ajatuksena on se, että teollisuus pystyy hyödyntämään tutkimustemme tuloksia uusien, kiinnostavien kansanterveyttä parantavien tuotteiden kehittelyssä Terveellinen ravinto kiinnostaa nyt enemmän kuin koskaan. Mattila keskittyy eritoten marjojen terveysvaikutusten tutkimiseen, joten hänen työnsä kulkee tämänhetkisten kuluttajatrendien aallonharjalla.

“Havaitut terveysvaikutukset lisäävät tutkimuksen yhteiskunnallista kiinnostavuutta ja uudet löydöt tietenkin innostavat lisätutkimuksiin.”

Mattilan oma innostus lähti laborantin hommista, joiden parissa kului useita vuosia. Lopulta lisätiedon jano sai lähtemään yliopiston penkille ja tutkijan uralle.

“Tutkittavahan ei lopu, vaan uudet löydöt johtavat jatkuvasti uusien asioiden äärelle. Inspiroivaa on se, että tuottamiamme tuloksia voidaan käyttää esimerkiksi tuotteiden markkinointiargumentteina tai terveysvaikutteisten erikoistuotteiden tuotekehityksessä. Käytäntöön sovellettavuus on tässä avainasemassa.”

Hyvä esimerkki on kotimaiset marjamme, joiden terveysvaikutukset ovat jo varmaan jokaisen suomalaisen tiedossa.

Uusia mahdollisuuksia Mattila näkee metsäsienten ominaisuuksien tutkimisessa. Metsäsienet ovat alihyödynnetty luonnonvara, jonka sadosta saadaan käyttöön vain murto-osa. Metsäsienten ravitsemuksellisesta laadusta ja terveyttä edistävien yhdisteiden määristä on olemassa vain niukasti tutkimustietoa. Metsiemme tuottaman suuren sienisadon vuoksi nimenomaan Suomessa olisi kannattavaa panostaa sienten tutkimukseen.

Mattila uskoo myös, että monitieteellinen tutkimus vauhdittaa kehitystä.

“Mitä uutta syntyykään, kun lyödään yhteen mm. maa- ja elintarviketalouden, kemian, ravitsemuksen, ympäristöalan, metsäalan, vesiviljelyn ja riista-alan osaajia? Näin Lukessa tehtiin, kun usea organisaatio yhdistyi. Nyt sekoitellaan pakkaa – hyvä niin! “