Riikka Kivekäs

Asiantuntija

Riikka Kivekäs pääsee työssään seuraamaan paikkatietoalaa näköalapaikalta. Tavoitteena on varmistaa, että paikkatietojen yhteiskäyttö etenee kaikilla tasoilla. Asiantuntijana Riikka pääsee edistämään tätä tavoitetta niin eurooppalaisen Inspire-direktiivin toimeenpanossa kuin Kansallisen maastotietokannan kehittämisessä.

Alun perin Riikka tuli taloon vuonna 2008 tekemään diplomityötä metatiedoista ja kehittämään Paikkatietohakemistoa. Paikkatietoikkunan kehityksessä Riikka on ollut mukana alusta lähtien. Vuosien aikana Riikka on lisäksi selvittänyt lainsäädännön kiemuroita, hoitanut osaston viestintää, kouluttanut alan asiantuntijoita ja verkostoitunut yli organisaatio- ja valtiorajojen.

Lukion jälkeen maantiede kiinnosti, mutta opiskelupaikka jäi aina muutaman pisteen päähän. Tietojenkäsittelytiedettä Riikka pääsi opiskelemaan Helsingin yliopistoon suoraan ylioppilastodistuksen perusteella. Sivuaineena oli maantiede, ja paikkatiedot vetivät edelleen puoleensa. Lopulta Riikka haki ja pääsi opiskelemaan geoinformatiikkaa nykyisessä Aalto-yliopistossa. Nyt hänellä on kaksi maisterin tutkintoa.

– Ei tuosta kaksoistutkinnosta ainakaan haittaa ole täällä ollut. Ymmärrän ainakin jonkin verran sekä karttoja että koodia. Molemmista on hyötyä työssäni.

Riikka arvostaa myös työnantajan joustavuutta. Joustava työaika ja etätyö mahdollistavat töiden tekemisen virka-ajan ulkopuolella. Kokouksiin on toki osallistuttava, mutta sekin onnistuu tarvittaessa etäyhteyksien avulla. Työelämän ja perheen yhdistäminen on silti välillä haastavaa. Siksi Riikka on jäämässä syksyllä osittaiselle virkavapaalle. Tähänkin työantaja suhtautui myönteisesti.

– Työnantajankin kannalta on varmasti parempi, että työntekijä voi hyvin. Meillä Maanmittauslaitoksella ymmärretään perheiden erilaisia tilanteita, Riikka kiittelee.

– Parasta ovat kuitenkin ihmiset. Porukassamme on aivan mahtava yhdessä tekemisen meininki. Kunhan vain uskaltaa avata suunsa, apua löytyy varmasti. Lisäksi meillä on kivaa yhdessä ja hymy on herkässä. Joka päivä on mukava tulla töihin.