Mirja Lehtonen

Mirja Lehtonen työskentelee syyttäjänsihteerinä Sisä-Suomen syyttäjänvirastossa Tampereella. Hän avustaa neljää kihlakunnansyyttäjää, jotka tekevät vaativien rikosasioiden syyteharkintaa muun muassa lapsiin kohdistuneissa rikoksissa.

”Kasaan syyttäjien istuntopäivät, tarkistan rekisterit ja istunnon jälkeen puran materiaalit, kopioin juttulistat ja paketoin jutut odottamaan valitusta tai arkistointia. Asiakirjaliikenteen hoitamisen lisäksi teen asiakaspalvelutyötä, koska syyttäjät ovat itse paljon istunnoissa.

Syyttäjänsihteerin perustyön lisäksi olen virastomme IT-yhdyshenkilö. Huolehdin muun muassa käyttöoikeuksista eri järjestelmiin. Hankin uudet koneet ja laitteet sekä autan henkilökuntaamme tietotekniikkaongelmissa. Saan hyvän mielen, kun osaan ratkaista itse jonkin ongelman.”

Koulutukseltaan Lehtonen on merkonomi, minkä lisäksi hän on suorittanut datanomin osatutkinnon ja sihteerikoulutuksen. Opintojensa jälkeen hän toimi pankissa päälliköiden sihteerinä ja siirtyi syyttäjälaitokseen vuonna 2001.

”Syyttäjänsihteerin täytyy olla täsmällinen, luotettava ja sosiaalinen, eikä laintuntemuskaan ole pahaksi. On myös uskallettava kyseenalaistaa syyttäjän tekemisiä, jotta huomaa inhimilliset virheet. Lisäksi vaaditaan tietysti ATK-taitoja. Valtakunnansyyttäjänviraston järjestämä koulutus on ollut todella hyödyllistä.

Tässä työssä on hyvä olla kunnianhimoa kehittää itseään, ja täytyy olla skarpisti kiinni yhteiskunnassa. Usein käsitellään aika rankkojakin asioita, joita ei voi jakaa kenenkään kanssa, joten niitä täytyy osata käsitellä itse. Siinä minua on auttanut liikunta, jossa on tarpeeksi vauhtia.

Syyttäjälaitoksessa sisäinen tiedotus toimii hyvin niin omassa virastossamme kuin keskusvirastostakin käsin. Täällä on saatu aikaan toimiva organisaatio, vaikka yksiköt ovat viime vuosina kasvaneet.

”Olen ollut tyytyväinen työhöni. Siihenkin tottuu, että joutuu olemaan päivittäin rikosten kanssa tekemisissä.”