Juha Seitajärvi

Tutkija

Juha Seitajärvi työskentelee kotimaisen elokuvan tutkijana elokuva-arkistoinnin ja digitoinnin yksikössä. Seitajärvi on valmistunut filosofian maisteriksi Turun yliopiston taiteiden tutkimuksen laitokselta, jossa hän on opiskellut pääaineenaan musiikkitiedettä ja sivuaineenaan elokuva- ja televisiotiedettä. ”Päädyin työhöni pian opiskelujen jälkeen 2000-luvun alussa. Olin suorittanut silloisen Suomen elokuva-arkiston kirjastossa siviilipalveluksen, jonka aikana tutustuin muihin työntekijöihin. Kun Suomen kansallisfilmografia -ryhmästä eräs työntekijä jäi vuorotteluvapaalle, minua suositeltiin tehtävään. Aluksi työ oli määräaikaista, mutta muutaman vuoden päästä minut vakinaistettiin.

Päätyötehtäviini kuuluu Suomen kansallisfilmografian työstäminen. Erikoisalueenani on suomalaisen elokuvan tiedonkeruu sekä suomalaiseen elokuvaan liittyvän fyysisen materiaalin, kuten käsikirjoitusten ja soundtrackien, kerääminen. Työhöni kuuluu muun muassa elokuvantekijöiden haastattelua, mikä vaatii ihmissuhdetaitoja ja kärsivällisyyttä. Aikataulut muuttuvat, ja nuoremmilla elokuvantekijöillä on kiireitä omien produktioidensa kanssa. Jos tapaamiset siirtyvät, täytyy pystyä joustamaan. Lisäksi työni vaatii tietenkin myös kovaa elokuvan tuntemusta.

Olen pienestä pitäen ollut suomalaisen elokuvan fani, pohjatiedot tulevat sieltä. Tuntemusta myös kartutetaan koko ajan uuden elokuvan kohdalta. KAVIssa työskentelyssä on hienoa se, että täällä on paljon taiteesta ja elokuvasta kiinnostuneita kollegoita. Myös ulkopuoliset yhteydet ovat minulle tärkeitä ja se, että saa paneutua suomalaiseen kulttuuriin liittyviin aineistoihin. Jossain vaiheessa haluaisin jäädä opintovapaalle ja tehdä väitöskirjaa, mutta haluan kyllä jatkaa työtäni täällä tulevaisuudessakin.”