Timo Keränen

Tietopalvelusihteeri

Timo Keränen työskentelee Kansallisarkistossa Oulussa tietopalvelusihteerinä. Koulutukseltaan hän on merkonomi. Keräsen tehtäväkenttä on laaja, ja työ on sekä itsenäistä että vaihtelevaa.

Asiakirjojen säilyttämisen lisäksi Kansallisarkiston yksi tärkeä tehtävä on mahdollistaa se, että säilytettäviä aineistoja sekä tietoja käytetään ja että niihin on mahdollista kenen tahansa päästä käsiksi. Keränen auttaa asiakkaita löytämään heidän etsimänsä tiedon selvittämällä jäljennetilauksia eli tietopyyntöjä.

”Jäljennetilaukset voivat olla kaikkea maan ja taivaan väliltä: esimerkiksi kansalaiset ja oppilaitokset saattavat kysellä vanhoja koulutodistuksia ja asianajotoimistot kauppakirjoja sekä lainhuutoja. Myös esimerkiksi valokuvia ja karttoja pyydetään ahkerasti erilaisiin julkaisuihin”, Keränen selventää. ”Selvitysten tuloksena valmistan dokumenteista jäljenteitä asiakkaille toimitettavaksi sähköpostitse tai vaikkapa paperikopiona.”

Jäljennetilausten lisäksi Keräsen työtehtäviin kuuluu asiakirjojen haku tutkijainsaliin ja palautus makasiiniin, kaukolainaus sekä arkiston tutkijasaliasiakkaiden neuvominen ja auttaminen. Hän on myös Kansallisarkiston yhteistoimintaneuvottelukunnan jäsen sekä toimipaikkansa varaluottamusmies.

Arkistolaisena Keränen on pitkän linjan konkari. ”Päädyin silloiseen Oulun maakunta-arkistoon alun perin vuonna 1984 ja virkasuhteen sain vuonna 1989”, Keränen kertoo. ”Nähtävästi olen ollut luottamuksen arvoinen, kun palvelua on tullut kohta täyteen jo 33 vuotta.”

Parasta Keräsen mielestä tietopalvelusihteerin työssä on asiakkailta, kollegoilta ja lähiesimieheltä tuleva kiitos ja palaute. ”On ilo palvella kansalaisia ja viranomaisia yli 200-vuotiaan Kansallisarkiston riveissä”, Keränen summaa lopuksi.