Museovirasto

Kulttuuriperintö on yhteistä omaisuuttamme ja tärkeä osa ihmisten hyvää arkea. Museovirasto on aineellisen kulttuuriperinnön ja kulttuuriympäristön asiantuntija, toimialansa kehittäjä ja viranomainen. Se kartuttaa, hoitaa ja esittelee kulttuurihistoriallista kansallisomaisuutta, tallentaa, tuottaa ja välittää tietoa.

Museovirasto tarjoaa monipuolisia ja jatkuvasti kehittyviä palveluita kaikille kansalaisille ja toimii aktiivisesti kulttuuriperinnön monimuotoisen säilymisen ja saavutettavuuden edistämiseksi sekä kulttuuriperinnön arvostuksen lisäämiseksi. Museoviraston palvelut tarjoavat sekä tietoa että kulttuurielämyksiä.

Kulttuuriympäristöpalvelut-osasto vastaa arkeologisen kulttuuriperinnön, rakennusperinnön ja kulttuurimaiseman vaalimisen viranomais-, asiantuntija- ja kehittämistehtävistä. Arkisto- ja tietopalvelut -osasto vastaa Museoviraston kirjaamo-, arkisto-, kuva- ja kirjastopalveluista sekä arkeologisiin kokoelmiin liittyvistä palveluista ja tiedonhallinnasta. Museovirastoon kuuluu myös Suomen kansallismuseo, joka on valtakunnallinen kulttuurihistorian museo ja Suomen kulttuurihistoriallinen keskusmuseo. Suomen kansallismuseo vastaa myös kuuden muun museon (Suomen merimuseo, Kulttuurien museo, Hvitträsk, Tamminiemi, Seurasaaren ulkomuseo ja Louhisaari) sekä Hämeen linnan ja Olavinlinnan toiminnasta.

Museovirastossa työskentelee vakituisesti noin 250 aineellisen kulttuuriperinnön, kulttuuriympäristön, museo-, arkisto- ja kirjastoalan sekä tiedonhallinnan asiantuntijaa. Tukipalveluista huolehtivat talous-, henkilöstö-, laki- ja kehittämisasioiden sekä viestinnän ja markkinoinnin ammattilaiset. Vuosittain palkataan myös määräaikaista kausihenkilökuntaa kesäkaudella avoinna oleviin museokohteisiin sekä määräaikaisiin tutkimus- ja inventointiprojekteihin.

Museovirasto kehittää aktiivisesti toimintaansa myös panostamalla henkilökunnan osaamiseen ja hyvinvointiin. Osaamista kehitetään vuosittain laadittavan, arviointi- ja kehityskeskusteluihin perustuvan toimintaohjelman mukaan. Työhyvinvoinnista huolehditaan mm. työsuojelutoiminnan, työkykyä ylläpitävän toiminnan ja työterveyshuollon avulla virkistystoimintaa unohtamatta. Virastossa on käytössä joustavat työaikaliukumat sekä saldovapaa- ja työaikapankkijärjestelmä. Liikunta- ja kulttuuriseteleitä tarjotaan taloudellisen tilanteen salliessa.

Julkaistu 2.4.2015 klo 13.04, päivitetty 19.8.2020 klo 13.01

Asiakaspalvelu museossa.

Hyvä tietää meistä

Museoviraston päätoimipisteet sijaitsevat Helsingissä Sturenkatu 2a:ssa ja  Mannerheimintie 34:ssä. Toimintaa on myös Askaisissa, Hämeenlinnassa, Kirkkonummella, Kotkassa, Orimattilassa, Savonlinnassa, Turussa ja Vantaalla.


Yhteystiedot

Museoviraston verkkosivut

Museot ja linnat:
Kansallismuseon verkkosivut

Sosiaalinen media

Facebook

Twitter