Matti Lattu

Aloitin keväällä 2013 ylioppilastutkintolautakunnan kansliassa tutkinnon sähköistämisprojektin projektipäällikkönä. Työtehtävät koostuvat asiantuntijoiden työn seuraamisesta ja yhteydenpidosta lukioiden sekä laite- ja palvelutoimittajien kanssa. Tärkeintä on varmistua siitä, että jokainen projektissa mukana oleva tietää, mitä hankkeen edistäminen vaatii, ja että tieto tekijöiden välillä liikkuu esteettä.

Olen opiskellut kasvatustiedettä ja ohjelmoinut 10-vuotiaasta alkaen. Viimeiset kymmenen vuotta olen tehnyt tietotekniikkatyötä. Nämä taustat auttavat nykyisessä tehtävässäni, koska osaan keskustella sekä järjestelmän tulevien käyttäjien että toteuttajien kanssa heidän omalla kielellään.

Sähköistämisprojektia seurataan tarkkaan ja tämä asettaa tavoitteet korkealle. Kovin haaste on kuitenkin vakuuttaa omat kollegat tietotekniikan häiriöttömästä toiminnasta. Kanslian työntekijöiden työmoraali on erittäin korkea. Virheitä on vaikea hyväksyä, koska yleensä niistä kärsivät kokelaat. Toisaalta näkyvyys toimii myös toisin päin - onhan tämä mahtava näköalapaikka suomalaiseen koulutukseen ja erityisesti lukioihin. Yritämme tehdä paljon yhteistyötä, koska siitä hyötyvät kaikki. Vuorovaikutus- ja viestintätaidot ovat erittäin tärkeitä ja niissä on aina kehittämistä.

Hain tehtävää julkisen haun kautta. Vähän jännitti tulla töihin YTL:ään, koska onhan se Suomessa aikamoinen instituutio. No, eipä ole tarvinnut kenellekään selittää mitä me tehdään.  Toimipaikkana YTL on pieni ja organisaatio on matala. Tämä tuo joustavuutta tehtäviin ja työtapoihin.  Jos minulla on kysyttävää tai idea, voin kävellä ovelle tai käyttää pikaviestiohjelmaa.