Jari Vasenius

Järjestyspoliisin työssä ei ole kahta samanlaista päivää

Vanhempi konstaapeli Jari Vasenius työskentelee järjestyspoliisina Inarin poliisiasemalla. Hänen tehtäviinsä kuuluu muun muassa yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpito, rikosten tutkinta sekä liikenteen valvonta. Lisäksi Vasenius toimii nettipoliisina, eli kommunikoi ihmisten kanssa sosiaalisessa mediassa.

Työn vaihtelevuus vaatii hyvää kuntoa

Järjestyspoliisin työ on vaativaa ihmissuhdetyötä, jossa pitää tulla toimeen kaikenlaisten ihmisten ja ongelmien kanssa. Lisäksi täytyy hallita monia teknisiä taitoja aina aseista tietokoneen käyttöön. Erilaisia taitoja täytyy myös ylläpitää koko ajan, mikä tarkoittaa monipuolista harjoittelua työn ohessa.

”Saatan yhden työpäivän aikana käydä ensi ammunnoissa, sen jälkeen ratkoa liikennejuttuja ja riitoja, ja loppupäivän viettää nettipoliisin tehtävissä jutellen ihmisten kanssa sosiaalisessa mediassa,” Jari Vasenius kertoo.

”Koskaan ei tiedä etukäteen, mitä joutuu tekemään työvuoron aikana, minkä vuoksi onkin tärkeää pitää itsensä todella hyvässä kunnossa. Muuten ei jaksa vaihtelevia vuoroja ja tehtäviä,” Vasenius jatkaa.

Poliisille tärkeintä kyky tulla toimeen ihmisten kanssa

Vaseniuksen mukaan poliisityössä tärkeintä on taito tulla toimeen ihmisten kanssa ja kyky kestää paineita joskus hyvinkin vaativissa tilanteissa. Poliisin täytyy pystyä tiimityöhön, mutta tarvittaessa puskea asioita eteenpäin myös yksin.

”Poliisilta vaaditaan todella pitkää pinnaa ja pitkäjänteisyyttä. Välillä työ vie hyvinkin vaikeisiin tilanteisiin ratkomaan konfliktia, ja toisaalta välillä päivä saattaa kulua pääasiassa sisätiloissa raportteja kirjaillen,” Vasenius kuvailee.

Monipuolinen koulutustausta eduksi

Jari Vaseniukselle poliisiksi kouluttautuminen oli helppo päätös, eikä hän ole katunut uravalintaansa päivääkään. Lukion ja poliisin perustutkinnon suorittamisen lisäksi hän on opiskellut työn ohessa mm. psykologiaa.

”Poliisin työssä kaikenlainen ylimääräinen koulutus on ehdottomasti eduksi. Itseä pitää kehittää koko ajan, jotta pysyy mukana työn asettamissa vaatimuksissa vuodesta toiseen,” Vasenius summaa.