Juha Pasanen

Olen koiratoiminnan opettaja Juha Pasanen ja työskentelen Rajavartiolaitoksessa Raja- ja merivartiokoululla rajaturvallisuuden opetusyksikössä. Tehtävänimikkeeni on koiratoiminnan opettaja.

Työni Raja- ja merivartiokoululla on monipuolista. Se sisältää erilaisten kurssien ja koulutuksien suunnittelua koiranohjaajille sekä koulutuksien ja kurssien johtamista.

Työni sisältää myös EU:n rajaturvallisuusviraston Frontexin kansainvälisiä tehtäviä. Kuulun "EUBG K9 instructor" -teamiin, jonka myötä olen kiertänyt koirani kanssa eri EU maissa kouluttajana Frontexin järjestämillä koiranohjaajakursseilla.

Opettajan tehtävien lisäksi työhöni kuuluu koirien hankintaa Rajavartiolaitokselle sekä jonkin verran myös rajojen valvonnan opetuksen tukemista.

Tällä hetkellä minulla on kaksi virkakoiraa; 6 vuotta vanha saksanpaimenkoirauros Konsta sekä Konstan jälkeläinen 4 kuukautta vanha pentu Kille. Voinkin sanoa, että harrastuksestani tuli minulle työ, jossa viihdyn erinomaisesti ja Rajavartiolaitos on antanut siihen hienon mahdollisuuden.

Perus- ja ammattikoulun jälkeen ollessani suorittamassa varusmiespalvelusta Kaakkois-Suomen rajavartiostossa (K-SR) kiinnostuin rajavartijan työstä.  Ensin tein yhden reissun rauhanturvatehtäviin Lähi-itään, jonka jälkeen hakeuduin rajalle.  Rajavartijan peruskurssin jälkeen työskentelin K-SR:ssä Vainikkalan rajavartioasemalla rajatarkastustehtävissä.

Koiratoiminta kiinnosti minua koko ajan ja käytyäni koiranohjaajan peruskurssin 1994 sain ensimmäisen rajakoiran.  Työskentelin Pelkolan rajavartioasemalla koiranohjaajana ja rajavartijan jatkokurssin jälkeen myös rajavartioaseman koiratoimintavastaavana.  Vuonna 2012 siirryin nykyiseen työhöni Raja- ja merivartiokoululle.

Vuosien varrella olen käynyt useita kursseja ja koulutuksia koiratoimintaan liittyen, mm. Saksanpaimenkoiraliiton suojelumaalimieskoulutus ja 2103 Frontexin K9 instructor -kurssi.

Rajavartiolaitos on mielestäni hyvä ja vakaa työnantaja, joka tarjoaa mahdollisuuden monipuoliseen työhön ja kansainvälisiin tehtäviin.

Virkauraani on jäljellä viisi vuotta, mutta vielä en ajattele reserviin siirtymistä, koska työni mielekkyys ja monipuolisuus pitää ajatukseni tässä päivässä.