Tiina Ristola

Ympäristöylitarkastaja tekee työtä asiakirjojen varassa, mutta tutustuu myös tuotantolaitoksiin ja tehtaisiin

Tiina Ristola toimii ympäristöylitarkastajana Itä-Suomen aluehallintoviraston ympäristöluvat vastuualueella Joensuun toimipaikassa.

- Toimin esittelijä-ratkaisijana ympäristölupavastuualueella. Työ on käytännössä pääasiassa erilaisten ympäristölupahakemusten käsittelyä. Pitkälti työ tehdään asiakirjojen varassa, mutta käyn usein myös paikan päällä tutustumassa hakemuksen mukaiseen toimintaan. Lisäksi tarvittaessa neuvottelemme hakijoiden ja valvontaviranomaisten kanssa sekä annamme neuvontaa hakemusten teossa. Pääsääntöisesti työpäiväni kuitenkin kuluu tietokoneen ääressä kirjoittaen ja välillä etsien tietoja erilaisista tietojärjestelmistä.

Kirjava työhistoria hyödyksi monipuolisissa ja laaja-alaisissa tehtävissä

- Työssäni tarvitaan monipuolisuutta, suunnitelmallisuutta ja kykyä hallita laajoja kokonaisuuksia. Osaamista on hyvä olla ympäristötieteen, tekniikan sekä oikeustieteen (erityisesti ympäristöoikeus) alalta. Alan kotimaisen ja EU-lainsäädännön tuntemus on tietysti tärkeää, lisäksi tulee seurata oikeuskäytäntöä. Tehtävään ei ole valmiiksi räätälöityä koulutusta ja vastuualueella työskenteleekin biologien lisäksi teknisen ja oikeustieteellisen koulutuksen saaneita henkilöitä. Yksin ei siis tarvitse kaikkea osata, vaan tukea ja tietoa on tarvittaessa saatavilla.

- Siirryin aluehallintovirastoon aluehallintouudistuksen yhteydessä vastaavista tehtävistä Pohjois-Karjalan ympäristökeskuksesta, jossa olin työskennellyt vuodesta 2004 lukien. Tätä ennen olin mm. toiminut pitkään erilaisissa tutkimus- ja opetustehtävissä silloisen Joensuun yliopiston biologian laitoksella, tähän aikaan sisältyivät myös tutkimuskaudet Hollannissa ja Yhdysvalloissa. Opiskeluaikoina työskentelin lyhyitä jaksoja vesi- ja ympäristöpiirissä, kalastuspiirissä sekä kunnassa ympäristönsuojeluun liittyvissä tehtävissä. Kirjava työhistoriani on ollut hyödyksi nykyisessä työssä.

- Kannattaa hankkia monipuolinen koulutus ja mikäli mahdollista, myös monipuolisesti työkokemusta, Ristola kiteyttää.

Tutustumiskäynnit tuovat erityistä vaihtelua asiakirjojen käsittelyyn

- Vaikka työ onkin pitkälti kirjoittamista, se on sisällöltään vaihtelevaa ja mielenkiinto säilyy, koska olen saanut käsitellä erilaisten toimintojen (mm. teollisuuslaitokset, jätevedenpuhdistamot ja eläinsuojat) hakemuksia.  Itselleni on ollut erityisen antoisaa päästä tutustumaan erilaisiin tuotantolaitoksiin ja tehdasprosesseihin.

- Uskoisin, että tulevaisuudessa teen jokseenkin samankaltaisia töitä, mutta mahdollisesti aluehallintoviraston toisessa toimipaikassa. Mistään ei tosin näinä jatkuvan muutoksen aikoina voi olla varma, kun valtionhallinnon organisaatiouudistuksiakin taas pohditaan.