Liisa Larja

Yliaktuaari
                                           
Liisa Larja työskentelee Tilastokeskuksessa Väestö ja elinolot -yksikössä yliaktuaarina.

”Työni vaativaa ja kiireistä, mutta myös luovaa ja innostavaa. Toimin työmarkkinatilastojen asiantuntijana ja vastailen kysymyksiin työttömyyden, työllisyyden, työaikojen sekä eri ryhmien työmarkkinatilanteen kehityksestä.

Tällä hetkellä tärkein tehtävä on maahanmuuttajien työmarkkina-asemaa ja hyvinvointia kuvaavien tilastojen kehittäminen. Erillisotoksella sekä rekrytoimalla maahanmuuttajataustaisia haastattelijoita ja kääntämällä tutkimuslomakkeita eri kielille olemme saaneet lisättyä maahanmuuttajavastaajien määrä, mikä tarkoittaa parempia ja luotettavampia tietoja tämän väestöryhmän hyvinvoinnista. Seuraavana haasteena on tulosten raportointi ja verkkosivujen kehittäminen, jotta tiedot myös löytyisivät paremmin.

Työpäivääni kuuluu niin aineistojen analysointia ja julkistusten kirjoittamista, tiedonkäyttäjien kysymyksiin vastaamista, kokousten pitämistä ja yhteistyön koordinointia muiden virastojen kanssa. Lisäksi työssä tarvitaan hallinnollista osaamista, kuten sopimusten valmistelua, budjetointia ja aikataulusta. Koulutukseltani olen sosiaalipsykologi (VTM), mistä on apua erityisesti kyselytutkimusten lomakkeiden testauksessa ja vastaajien käyttäytymisen ymmärtämisessä. Maahanmuuttajien elinoloja kuvaavien tilastojen kehittämisessä on auttanut myös aikaisempi kokemukseni kotoutumiskoulutuksen kouluttajana sekä tutkijana.

Viihdyn Tilastokeskuksessa erinomaisesti! Työ on yhteiskunnallisesti merkitsevää ja ihmiset puhaltavat yhteen hiileen, jotta medialle, poliitikoille ja muille tiedonkäyttäjille saadaan mahdollisimman luotettavat ja oikein tulkitut tilastot. Tilastokeskuksesta löytyy myös paljon yhteisiä urheiluporukoita. Oma suosikkini on Lounaslenkkeilijät, jossa innostamme toisiamme lounastauon mittaiselle lenkille vähintään kerran viikossa.”