Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT

Oletko kansainvälisestä urasta kiinnostunut taloustieteen tutkija tai opiskelija? Haluatko tehdä tieteellisesti korkeatasoista tutkimusta käytännön politiikka lähellä olevista julkistalouden kysymyksistä? Kiinnostaako asiantuntijan rooli päätöksenteon valmistelussa tai talouspolitiikan vaikutusten arviointi?

VATT taloustieteen tutkimuslaitoksena

VATT on taloustieteellisen tutkimuksen asiantuntijayksikkö. Teemme tieteellisesti korkeatasoista tutkimusta edistääksemme tietoon pohjautuvaa talouspolitiikkaa. Taloustiede antaa tärkeän näkökulman yhteiskuntapolitiikan keskeisiin kysymyksiin. Tutkimme VATT:ssa käytännön politiikkaa lähellä olevia julkistalouden aiheita yritysverotuksesta työvoimapolitiikkaan ja asuntomarkkinoista kuntatalouteen. 

Meillä työskentelee muun muassa koulutuksen taloustieteen, työn taloustieteen, politiikan taloustieteen ja ympäristötaloustieteen tutkijoita. Tutkimustyömme keskittyy viiteen laajaan teemaan:

  • Julkiset palvelut ja paikallinen julkistalous
  • Sosiaaliturva, verotus ja tulonjako
  • Työmarkkinat ja koulutus
  • Ympäristö, energia ja ilmastopolitiikka
  • Yritystoiminnan sääntely ja kansainvälinen talous

VATT talouspolitiikan asiantuntijana

VATT toimii asiantuntijana päätöksenteon valmistelussa ja talouspolitiikan arvioinnissa. Ennakoimme tai arvioimme tieteellisin menetelmin ja tyypillisesti laajoja rekisteriaineistoja käyttäen, minkälaisia vaikutuksia erilaisilla politiikkamuutoksilla on esimerkiksi yksilöiden, kotitalouksien tai yritysten käyttäytymiseen. Tutkimustyönsä ohella tutkijamme ovat kysyttyjä asiantuntijoita eduskunnan valiokunnissa, erilaisissa asiantuntijatyöryhmissä sekä mediassa.

Osana kansallista taloustiedeyhteisöä

Toimimme Economicum-kampuksella Helsingin keskustassa yhdessä Helsingin yliopiston taloustieteen oppiaineen, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun ja Hankenin taloustieteen laitoksen kanssa. VATT tekee myös yhteistyötä näiden kolmen yliopiston muodostaman taloustieteen huippuyksikön Helsinki Graduate School of Economicsin kanssa.

Ladataan...
Julkaistu 25.3.2015 klo 12.15, päivitetty 26.6.2020 klo 13.08

VATT:n toimipaikka.


Hyvä tietää meistä

VATT toimii valtiovarainministeriön hallinnonalalla, ja sen toimintaa tukee ministeriön asettama neuvottelukunta. Tutkimuskeskuksessa työskentelee noin 60 henkilöä. Suurin osa VATT:n tutkijoista on taloustieteen tohtoreita.

Yhteystiedot

Arkadiankatu 7, PL 1279
00101 Helsinki
Vaihde 0295 519 400

VATT:n verkkosivut