Vaikutan valtiolla: Avaruustutkimukseen erikoistunut fyysikko Pekka Janhunen

Julkaistu 16.11.2016 klo 14.57


Vaikutan valtiolla -juttusarjassa esitellään mielenkiintoisia valtion työtehtäviä ja tekijöitä. Valtion työnantajat voivat lähettää juttuja Valtiolle.fi:n toimitukselle osoitteeseen valtiorekrytoint(at)valtiokonttori.fi. Jutut julkaistaan Valtiolle.fi-sivustolla ja jaetaan Valtiolle.fi:n some-kanavissa.

Kuka olet ja mitä teet työksesi? Mitä se käytännössä tarkoittaa?

Olen Pekka Janhunen ja olen avaruustutkimukseen ja avaruusplasmaan erikoistunut fyysikko Ilmatieteen laitoksella. Kehitän sähköistä aurinkotuulipurjetta ja sen sukulaislaitetta plasmajarrua. Sähköpurje mahdollistaa taloudellisen liikkumisen aurinkokunnassa, mikä voi mahdollistaa asteroidien kaivostoiminnan ja ihmisen levittäytymisen aurinkokuntaan. Plasmajarru puolestaan voi tuoda satelliitin alas niin, ettei se jää kiertorataromuksi. Romuongelman hoitaminen on välttämätöntä, jotta meillä voisi tulevaisuudessakin olla satelliitteja.

Mitä kautta olet päätynyt tehtävääsi?

Opiskelin teoreettista fysiikkaa Helsingin yliopistossa, mutta tein väitöskirjan avaruusplasmafysiikasta. Väittelyn jälkeen koodasin numeerisia simulaatioita ja tutkin revontulialueen yläpuolella olevia plasmailmiöitä maanpintadatan, satelliittidatan ja simulaatioiden avulla. Myös muita planeettoja tutkittiin. Sähköpurjekeksintö syntyi vuosina 2004 ja 2006.

Miksi alun perin hait paikkaa?

Siirryin avaruusplasmafysiikkaan väitöskirjavaiheessa, koska siinä oli tarjolla työmahdollisuuksia ja siihen itse asiassa pyydettiin. Pääkiinnostukseni oli hiukkasfysiikka, mutta siinä eteneminen tuntui vaikeammalta.

Mitä normaaliin työviikkoosi kuuluu?

Viikot eivät ole veljeksiä, mutta tyypillisesti googlaan, koodaan (usein eräällä itse tekemälläni kielellä tai C++:lla), kirjoitan (raportteja, julkaisuja ja hakemuksia, yleensä latexilla) ja palaveroin kollegojen kanssa (usein laboratoriotyöhön liittyen). Jokin ulkomaanmatka on yleensä 1–3 kuukauden välein, normaalisti ei kovin kauas. Erilaisia haastatteluja on myös melko usein, ei tosin ihan joka viikko. Ja tietysti jokainen tutkija referoi muiden tutkijoiden julkaisuja ja toisinaan evaluoi rahahakemuksia.

Mikä juuri nyt on työssäsi ajankohtaista?

Olen juuri nyt hotellihuoneessa työmatkalla, ja meidän pitää jättää plasmajarruprojektin raportti ESA:lle ensi viikon perjantaina.

Mikä työssäsi on parasta, mikä haastavinta?

Parasta ja varmaan myös haastavinta on se varsinainen työ eli uusien juttujen tekeminen, ratkaisujen etsiminen erilaisiin ongelmiin. Asia, josta en ole vieläkään oppinut nauttimaan, on hakemusten kirjoittaminen.

Minkä valtion viraston tehtävistä / mistä tehtävästä haluaisit kuulla juttusarjassa seuraavaksi?

Vaikka limnologian. Suomessa on paljon järviä ja kiinnostaisi kuulla, miten niitä nykyään tutkitaan.