Vaikutan valtiolla: Jani Ahosilta Maanmittauslaitoksesta murtaa stereotypiat it-nörteistä

Julkaistu 28.7.2017 klo 11.02

Vaikutan valtiolla -juttusarjassa esitellään mielenkiintoisia valtion työtehtäviä ja tekijöitä. Valtion työnantajat voivat lähettää juttuja Valtiolle.fi:n toimitukselle osoitteeseen valtiorekrytoint(at)valtiokonttori.fi. Jutut julkaistaan Valtiolle.fi-sivustolla ja jaetaan Valtiolle.fi:n some-kanavissa.

Jani Ahosilta, sovellusasiantuntija Maanmittauslaitoksesta, kertoo millaista on työskennellä sovelluskehityksen kentällä julkishallinnossa − mikä saa innostumaan työssä ja miten toimintaa tulisi kehittää. Insinööri murtaa stereotypiat it-nörteistä ja valtion virastosta.

Jani Ahosillan vetämä palveluryhmä Maanmittauslaitoksen tietotekniikan palvelukeskus Mitpassa vastaa MML:n kirjaamisprosessiin liittyvistä sovelluksista eli lainhuuto- ja kiinnitysrekisteristä sekä kiinteistövaihdannan palvelusta. Kyse on palveluista, jotka vaikuttavat päivittäin lukuisten ihmisten elämään.

− Mahdollisuus vaikuttaa tavallisten ihmisten elämään, tehdä työtä, jolla on tarkoitus, se on se mikä muhun osuu, miettii Jani.

Vuonna 2010 Jani tutustui ensimmäisen kerran Maanmittauslaitokseen ulkoisen konsultin silmin. Nyt hän on ollut vakituisena talossa jo useamman vuoden ja viihtyy hyvässä porukassa.

− Yksi havainto, jonka tein jo konsulttiaikoina oli se, että Maanmittauslaitoksessa on älyttömän kivoja ihmisiä. Täällä ei ole sellaista työntekijöiden välistä kilpailua, pohtii Jani.

Innostusta ihmisistä ja hyvistä tavoitteista

Projektit, joissa tavoitteina ovat toiminnan tehostaminen ja sujuvoittaminen asiakaslähtöisestä näkökulmasta, saavat Janin hehkuttamaan työn mielekkyyttä kaveripiirissä. Kehityksenjanossa täytyy kuitenkin muistaa palvelun jatkuvuus.

− Haastavinta on tasapainotella kiihtyvän kehittämistarpeen ja it-palvelun jatkuvuuden turvaamisen välillä. Vaikka miten itse kiinnostuisi kehittämisestä, niin pitää olla realistiset stepit, järkeilee Jani.

Janille suurin innostus syntyy ihmisistä niin omasta väestä kuin asiakkaistakin. Yhdessä tekeminen ja oivalluksista oppiminen motivoivat. Vaikka työn sisältö on suurelta osin it-painotteista, on ihmisläheinen ajattelu keskeinen osa kokonaisuutta.

− Meidän työllä on aina asiakas. Paljon puhutaan, että sovellusten käyttäjien ja koodarien kieli ei kohtaa. Näissä hommissa on tosi tärkeää kyetä ottamaan toisen näkökulma, korostaa Jani.

Lait kehityksen hidasteena

Julkisten palveluiden digitalisointi kuuluu hallituksen kärkihankkeisiin. Jani uskookin, että digitalisaatio kumoaa tulevaisuudessa virastojen rajat ja tiivistää virastojen välistä yhteistyötä.

− Tällöin me voidaan asiakkaan kannalta hoitaa asiat entistä paremmin, esimerkiksi yhtenäistää rekistereitä. Ei asiakasta kiinnosta virastorajat, eikä pidäkään kiinnostaa, toteaa Jani.

Hyvät tavoitteet eivät aina tanssi samaan tahtiin Suomen lain kanssa, joka sanelee julkishallinnon toimintatavat. Janin mielestä ideaalitilanteessa laki määrittäisi hyvän tarkoituksen, mutta sallisi toiminnallisen vapauden.

− Minusta Suomen lainsäädäntöä pitäisi kehittää kohti sellaista mallia, mikä mahdollistaisi viraston toimintamallin sopeuttamisen vallitsevaan ympäristöön nykyistä ketterämmin, tiivistää Jani.

Hyviä etuja ja hauskaa työtä

Jani kokee MML:ssa erityisenä etuna laajat mahdollisuudet monipaikkaiseen työhön, kuten työskentelyyn kotoa käsin. Etäpäivät helpottavat työn ja perhe-elämän yhteensovittamista.

Jani paljastaa, että Mitpassa on kova tarve taitaville palveluhenkisille Java-koodareille, jotka ovat rohkeasti kokeilevia tiimipelaajia. Työssä yhdistyy haastavuus ja hauskuus.

 − Tämä koodaushan on kuin ratkoisi sudokuja. Toki vaaditaan valmiutta paiskia töitä yhteisen tavoitteen eteen, mutta mun mielestä työssä saa ja pitää olla myös hauskaa, summaa Jani.

Teksti ja kuva: Susanna Huuskonen