Valtio… joo, kiinnostaa

Julkaistu 7.10.2015 klo 17.16

2.10. Finlandia-talolla Lakimiespäivien yhteydessä pidettyjen rekrymessujen saalis oli hieno; hyviä keskusteluita, uusien kontaktien luomista, positiivista vipinää ja vilskettä. Valtion kymmenhenkinen juristitiimi valotti messukävijöille valtion monipuolista tehtäväkenttää, arjen työtään sekä esim. auskultointi- ja harjoittelumahdollisuuksia.

Lakimiespäivien mielenkiintoinen ohjelma ja sen yhteydessä olevien rekrymessujen monipuolinen tarjonta houkutteli paikalle runsaasti oikeustieteen opiskelijoita. Ja oli messukävijöiden joukossa toki koko joukko valmistuneita jo töissä olevia. Valtion tiimi oli paikalla kertomassa valtion tarjoamista juristintehtävistä.

”Mikä erityisesti kiinnostaa?” tiedustelee työmarkkinalakimies Kati Orkola juttukaveriltaan. ”Kaikki kiinnostaa”, kuuluu vastaus. Erityisesti opintojensa alkupäässä olevat opiskelijat ovat erityisen kiinnostuneita valtion tarjoamista monipuolisista mahdollisuuksista. Opinnoissaan pidemmällä olevat opiskelijat puolestaan ovat usein kiinnostuneita jostain tietystä virastosta tai tehtävänkuvasta. Opiskelijat kyselevät ahkerasti muun muassa siitä, miten virastoihin pääsee harjoitteluun tai töihin ja mitä kaikkea juristin työhön valtionhallinnossa kuuluu.

Valtiolla on töissä reilut 4 500 oikeustieteen osaajaa. Juristeja tarvitaan kaikissa valtion organisaatioissa, joita on vähintään 120 kpl. Työtehtävät vaihtelevat lainsoveltamisesta lainvalmisteluun ja laillisuusvalvonnasta täytäntöönpanotehtäviin – tyypillistä valtion virkamiestä ei ole. Ja samassakin työssä työpäivät harvoin ovat samanlaisia.

Auskultointi, syyttäjä, vero, puolustusvoimat kohoavat nekin TOP-10 listalle.

”Ai, sotilaslakimies, mitä se tekee?” Kysymykseen saa Puolustusvoimien edustaja Juho Melaluoto vastata useammankin kerran.” Puolustusvoimien juridisia tehtäviä laidasta laitaan”, kertoo Juho. Puolustusvoimissa toimii noin 30 juridisesti koulutettua, mikä tuntuu yllättävän kuulijoita. Monipuolinen maanpuolustukseen liittyvä työkenttä, dynaaminen työyhteisö, kansainväliset tehtävät ja tiettyjen teemojen ajankohtaisuus ovat Juhon mielestä oman työn antoisimmat piirteet.

Valtion tiimiläisille itselleen päivä oli piristävä poikkeus – sinänsä toki mielenkiintoiseen ja vaihtelevaan - toimistoarkeen ja loistava tilaisuus tutustua kollegoihin toisissa virastoissa sekä saada katsaus oikeustieteen opiskelijoiden uratoiveisiin.

Lakimiespäivä 1
Hallintovouti Noora Petäkoski (oik.) kertoi oikeustieteen opiskelija Pauliina Mattilalle työstään Valtakunnanvoudinvirastossa.
Lakimiespäivä 2
Kokeneempi osaaja ja nuorempi virkamies kohtaavat – oikeuskansleri Jaakko Jonkka ja asianvalvoja Jouko Hämäläinen Verohallinnosta huomasivat työskennelleensä matkan varrella samantyyppisten kysymysten parissa.
Lakimiespäivä 3
Valtion tiimin oikeustieteilijät työskentelevät oikeusministeriössä, Helsingin käräjäoikeudessa, Valtakunnanvoudinvirastossa, Helsingin syyttäjävirastossa, Verohallinnossa, ulkoasiainministeriössä, Puolustusvoimilla ja valtiovarainministeriössä.