Jag påverkar hos staten: Vi följer med en tjänsteman för att mäta vattenvärden

Publicerad 22-08-2017 kl. 13.33


I artikelserien Jag påverkar hos staten presenteras intressanta arbetsuppgifter och personer som arbetar inom staten. De statliga arbetsgivarna kan skicka in sina artiklar till Valtiolle.fi:s redaktion via valtiorekrytoint(at)valtiokonttori.fi. Artiklarna publiceras på Valtiolle.fi-webbplatsen och delas på Valtiolle.fi:s sociala medier.

Idag följer vi med Pasi Toro, forskningsmästare vid NTM-centralen i Kajanaland. I dagens program ingår ett kontrollbesök hos givarna som automatiskt mäter vattenvärden.

Kainuun ELY, Pasi Toro
Forskningsmästare Pasi Toro. 

8.15 Vi samlar ihop sakerna på kontoret och förbereder oss för att ge oss av. Medan mätningsapparaten kalibreras hinner vi ta en kaffe. Apparatens givare får inte frysa, så en frisk 23-graders kyla orsakar huvudbry. Vi packar med oss flera flaskor med hett vatten. Lyckligtvis startade bilen!

8.45 Vi fäster släpvagnen på bilen och startar mot vår första etapp.

9.45 På vägen plockar vi upp en snöskoter.

Kainuun ELY, Lumikola
En snösläde följer med på resan. Och som man kan se på bilden behövs den!

10.23 Vårt första stopp: vi tar med oss båtbockar som vi ska föra till en annan mätningsplats där de får vänta på sommaren och att isarna smälter.

10.40 Vi kommer till en korsning där vi planerat att hoppa på snöskotern. Till vår förvåning är vägen plogad, så vi kan ta oss ända fram med bil. Det här är ju för enkelt! Vanligtvis får man ta sig fram genom djup snö. Kylan har också avtagit lite.

Kainuun ELY, ysimittaus
Kontroll av vattennivån.

11.00 Lumijoki. Vi kontrollerar de första givarna. Vi gör en mätning och kontrollerar vattennivån. Samtidigt kontrollerar vi att apparaten som utför automatiska mätningar är i skick.

13.00 Kivijoki. Den här gången tvingas vi ta till snöskotern för att ta oss fram till mätningsplatsen, och det kräver smidighet att sicksacka mellan träden. Efter några motgångar lyckas vi transportera båtbockarna ända fram. Sommartid utförs mätningarna med båt, men nu är isen så stark att ingen båt behövs.

Kainuun ELY, Mittausantureiden tarkistus
Kontroll av mätningsgivarna.

14.00 Lunch. Det smakar särskilt gått efter en dag utomhus.

15.30 Vi returnerar snöskotern.

16.00 Vi är tillbaka på kontoret och lägger sakerna tillbaka på sina platser. Mätningens resultat skickas vidare för att jämföras med värdena från den automatiska mätningen. När jag kommer hem tror jag att jag ska värma bastun.

(Artikeln publicerades 7.3.2017 i Kajanalands NTM-centrals blogg Kaikuja Kainuusta. Foton och text: Ilona Mäki-Maukola.)